Ett referat från nätmötet 2022-01-14

lördag 15 januari 2022

Lennart Nyh



Anders B hälsade välkommen till klubbens första möte 2022, vilket också var hans första möte som klubbens President under resten av verksamhetsåret. Totalt kunde Fredrik räkna till 27 deltagare varav 21 egna medlemmar, en föredragshållare och fem gäster.

 

Anders meddelade också den sorgliga nyheten att Bengt Wallander, medlem i klubben sedan många år, har gått bort. Hans minne hedrades med en Tyst minut.

 

Ordet gick därefter till dagens föredragshållare Christopher Engman, som hade valt en lång rubrik för sitt anförande ”Den förnybara energisektorn & och framtiden för energilagring”. Han började med att prata om vårt elsystem mer generellt för att sedan fokusera på energilagring.

 

Alla är medvetna om att vi har ett CO2-problem i världen. Sveriges strategi är att ha 0-utsläpp 2045. För att klara klimatmålen måsta man också fånga och ta hand om den CO2, som finns i atmosfären.

 

Vi måste således alla ställa om men produktionen av el måste också öka väsentligt. Transporter, industri kräver mycket mer el. Förbrukningen i Sverige beräknas gå från dagens 158 TWh7år till 215 Twh år 2045. El är intimt kopplat till industrin, som idag söker sig norrut för där finns energin.

 

Beträffande kärnkraften menar Christopher att de anläggningar vi har idag bör bibehållas tills omställningen är klar. Kärnkraften är pålitlig men dyr att producera. Vattenkraften kan ej byggas ut mer. Utan kärnkraft måste vindkraften byggas ut från 17 till 120 TWh och solkraften från 0.4 till 15 TWh. Beträffande solkraft, så är output från solparker i södra Sverige lika stor som den från motsvarande parker i Tyskland.

 

Alla energislag påverkar miljön negativt!

 

Kalkyler visar att det billigaste sättet att producera energi är kombinationen vindkraft och energilagring. Väderberoende energimixar kräver dock en betydligt större samverkan mellan länder och regioner, än vad som sker idag.

 

El är ett realtidssystem. Energin måste skapas samtidigt, som den används! De flesta konsumenter betalar idag samma pris för elen oavsett när i tiden de använder den. Avtal som styr användningen till tid då efterfrågan är lägre, skulle ge bättre incitament för konsumenterna till ett mer planerat nyttjande.

 

Som exempel på priser, så under en period i julas betalade man i Luleå 40 öre/kWh medan malmöborna fick betala 4 kr!

 

Så gick Christopher över på energilagring.

Det finns flera metoder-

-          Lithium-jon batterier. Dyrt. Förekommer i små enheter. Kan användas för att täcka luckor i annan produktion t ex genom att utnyttja bilars batterier.

-          Vätgas- är dyrt och har låg verkningsgrad

-          Pumpa vatten i till kraftverksdammar eller andra vattenmagasin. Det är den dominerande metoden idag. Den står för 91% av världens energilagring idag. Verkningsgraden ligger på 70-85%.

 

De olika marknaderna för energilagring är

-          Storage

-          Frekvensreglering

-          Svängmassa, som finns i kärnkraftens stora turbiner och generatorer

-          ”Stand by-kapacitet”, som en försäkring vid större produktionsbortfall

De utmaningar, som Sverige står inför idag handlar mest om ett outvecklat distributionsnät samt om oklara ansvar mellan regering- myndigheter- regioner och kommuner. Det skulle behövas en gemensam myndighet och betydligt mindre byråkrati.

 

Christopher sammanfattade med att konstatera att Sverige ligger mycket bra till i den Gröna Omställningen.

 

President Anders tackade för ett mycket intressant föredrag. Det väl förtjänade diplomet kommer att överlämnas digitalt.

 

Nästa fredag kommer Ulrika och Vincent Lorentz att berätta under rubriken ”För en empatisk värld mot människohandel”. Det blir ett nätmöte och det kommer att föregås av ett ordinarie styrelsemöte.

 

Presidenten avslutade mötet och sedan var det dags för vinlotteriet. Upplägget har rationaliserats väsentligt, så det gick mycket fort att kora dagens vinnare, Anders B.

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

 

                               

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/

- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm

- och på Instagram: rotarydjursholm

Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit och Fredrik lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.