Ett referat från nätmötet 2021-04-09

söndag 11 april 2021

Lennart Nyh



President Birgitta hälsade 19 egna medlemmar och nio gäster välkomna till årets första aprilmöte.

Nya gäster presenterade sig och alla hälsades med en nätapplåd.

 

Dagens info handlade om

-          Rent Hav vid Ekudden blev en stor succe. Samverkan mellan klubben, dykarna och kommunen gav ett mycket gott resultat. Dykstädningen och Djursholms RK medverkan fick stor spridning i sociala medier och i en artikel i Mitt I. Stort PR-värde för Djursholms RK.

      Det finns också många bilder att titta på.

-          Samverkansprojektet Vårkonsert blir en Höstkonsert. En enkät har skickats ut för att efterhöra intresset för att delta i projektet. Enkäten kommer att sammanställas och resultatet publiceras inom en vecka.

 

Så var det dags för Björn Normark att hålla sitt föredrag ” De såg det inte komma- Paradigmskifte”.

Han illustrerade sin berättelse med ett bildpaket, som bifogas detta referat senare. Första bilden visade Boliden, en stad som byggdes för att visa de sociala skillnaderna i samhället. Högre tjänstemän, lägra tjänstemän och arbetare bodde i olika delar av staden. Utanför gruvan fanns ett 7 km2 stort förorenat område.

 

Björn har arbeta i skolvärlden som rektor och med speciellt intresse för människor med olika typer av problem. Den fråga han ställer är varför går utvecklingen inom vissa områden snabbt medan utvecklingen inom skolan mera går bakåt?

 

I slutet av 1800-talet hände mycket. Vi fick cyklar, bilar, flygplan och annat nytt. På bara tjugo år skedde övergången från hästar till bilar och infrastrukturen för detta byggdes ut snabbt. Övergången från gamla system till nya system ledde också till mycket större användning. Frågan om man skall satsa på helt ny teknologi eller utveckla redan känd teknologi är alltid aktuell. T ex för några år sedan var prognosen för elkonsumtion 2050 160TWh. Senare prognoser från 2021 säger 275TWh. Kommer batterifabriker och Grönt stål så kommer behovet hamna på ca 500TWh!

 

Nu står vi inför nya lösningar med sol, vätgas, vind kombinerat med lagring av energi i batterier, som också blir ekonomiskt lönsamt. Privata lösningar med sol och batterilagring, som kan bli billigare än att köpa el från nätet. Sådana lösningar ökar också elproduktionen i landet, så att kärnkraften kanske inte kommer att behövas. Dagens kärnkraft skulle kunna ersättas av 800 st 300m höga vindkraftverk, samtidigt som man löser balansproblemen med batterier. För 60 miljarder skulle samtliga svenska hem kunna förses med egna batterier, som klarar 6 timmars förbrukning. Detta antal batterier motsvarar ett års produktion hos Northvolt.

 

Slutsatsen är att utvecklingen på energisidan går fort och det gör den för att den är marknadsstyrd.

 

Så gick Björn in på nästa ämne- Skolan. På 90-talet hände mycket med kommunaliseringen och friskolereformen samt övergången från gruppstyrd till individstyrd undervisning. Trots att lärarkåren var densamma så sjönk då skolresultaten drastiskt. Orsaken till försämringen ligger inte i reformerna som sådana utan i de styrdokument, som styr verksamheten i skolorna. Det värsta är att nedgången i resultat är störst för de bästa eleverna, de som är landets framtid.

 

Av den skolpeng, som kommunerna får, går typiskt 10% till annat än till skolans verksamhet. Inom friskolorna är motsvarande siffra 5%. En gymnasielärare har 500 tim undervisning per år (28%) till en kostnad på 1300 kr/lektion, en grundskolelärare 600 tim (33%) till en kostnad på 1000 kr/lektion.

 

Vad skulle hända om lärarnas undervisningstid ökade till 40%? Skolorna sägs ha brist på resurser men de har tillräckligt med resurser, men använder dem ej optimalt.

Björn nämnde sedan ett lyckat exempel där en riktigt dålig skola, Storvreta i Botkyrka togs över från kommunen av Skolverket, som satt dit två personer, som lyckades vända skolan helt till en mycket väl fungerande verksamhet. Det man gjorde vara att tydliggöra vem som bestämmer i skolan dvs de vuxna! Skolverket har nu lämnat tillbaka skolan till kommunen men nämner inte ord om det lyckade projektet!

 

Björn avslutade med att säga att alla skolor skulle kanske vara friskolor?

 

Presidenten tackade för ett intressant och tankeväckande föredrag och överlämnade Diplomet i bild.

 

Vinlotteriet föll ut i vinst till Gunilla W.

 

Birgitta tackade och avslutade mötet samt önskade en God Helg till alla. Nästa fredag kommer Liljana att berätta om Macedonien och Lars J håller sitt Minego.

 

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/

- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm

- och på Instagram: rotarydjursholm

Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Styrelsen lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.