Ett referat från nätmötet 2021-02-19

söndag 21 februari 2021

Lennart Nyh



Kära Rotaryvänner

 

Först vill jag tacka klubben för de vackra blommorna som Eva kom med efter mitt äventyr i förra veckan. Tarmvred är inget kul! En sköterska på Danderyds Sjukhus liknande det vid att föda barn. Vilket gör att man, som man, får ännu större respekt för kvinnorna, som föder barn. Men allt gick bra. Och en mycket positiv erfarenhet var hur man på DS tog hand om mig. Vänligt och mycket professionellt

 

President Birgitta hälsade välkommen och gästerna presenterade sig. Vi var som mest 25 ”participants” denna dag.

Först lite information om ett webbinarium på tisdag som skall behandla ”Baltic Sea Action Group”. Man kan anmäla sig på RI hemsida.

 

Eva berättade sedan om klubben bokcirkel, som nu haft två nätträffar. Hon ställde frågan vem, som välja bok till nästnästa möte? Maila till Eva med förslag. Nästa bokträff blir den 16/3 kl 1900 då vi skall prata om Nina Burton fantastiska bok ”Livets tunna väggar”. På förslag från Carin kommer Eva och undertecknad ta fram en kort introduktion till bokcirkelns idé och syfte.

 

Sedan var det dags för mitt eget Miniego. Du kan läsa mitt manus längst ned på sidan.

 

Dagens föredragshållare var Gunilla Östberg, som berättade om ESRAG ” Environmental Sustainibility Rotary Action Group, som syftar till att implementera Rotarys 7:e fokusområde- Miljön. Hennes bildpaket kommer att skickas ut separat.

 

Gunilla är Rotarian sedan ett år och har tidigare arbetat med miljöfrågor i flera olika sammanhang och vill gärna bidra med sina erfarenheter i Rotary. Med engagemang i miljöfrågorna hoppas hon att det skall ge positiva effekter för Rotary och för rekryteringen av nya medlemmar.

 

Föredraget började med ett videoklipp med Clas Ericsson, som läste en mycket finurlig rimmad text om människa och miljön.

 

Vi har kommit till en tidpunkt där vi inte längre kan ignorera miljön. Rotary arbetar mycket med humanitära frågor men vår planet är i obalans och det humanitära arbetet är hotat om vi inte också engagerar oss i miljön. Många initierade rotarianer har också tagit upp miljöfrågorna som viktiga för organisationen.

 

Rotarys 7:e fokusområde är i linje med FNs 17 hållbarhetsmål i Agenda 2030. FNs miljömål bygger på vetenskapliga rön. Nio planetära gränser har definierats i Agendan-

-          Klimatförändringar

-          Främmande ämnen

-          Nedbrytning av ozon

-          Aerosoler i atmosfären

-          Försurning av haven

-          Näringsämnenas kretslopp

-          Användning av färskvatten

-          Förändrad markanvändning

-          Biologisk mångfald

 

ESRAG är en ”action group” för miljön. Den startades 2015 och den första uppgiften var att få Rotary att anta ett 7:e fokusområde. Där är vi nu. Det finns idag 7 regionala ”Chapters” med ca 1000 medlemmar. ESRAG Europe startade 2020. ESRAGs mål är att-

-          Sprida kunskap

-          Stödja och engagera klubbar

-          Inspirera till miljöprojekt

-          Inspirera fler länder att gå med

Mer information finns på www.esrag.org. Där finns t ex projektportföljer, presentationer, nyhetsbrev samt ESRAGs handbok.

 

Sedan visade Gunilla några exempel på olika miljöinitiativ i Sverige och globalt. En amerikansk klubb har t ex ”Månadens ECO-utmaning”.

 

Det är särskilt projekt inom tre områden som ger effekt. De som arbetar med-

-          Climate Change

-          Biodiversity

-          Sustaianble Lifestyle

 

Vad kan vi då göra i en klubb-

-          Lära oss mer om miljöfrågor

-          Starta en särskild miljögrupp

-          Starta eller stötta miljöprojekt lokalt

-          Skapa samarbete med klubbar och organisationer

-          Bli medlem i ESRAG

 

President Birgitta tackade för ett mycket intressant och inspirerande föredrag och lämnade över diplomet till Gunilla. Ett förlag väcktes om att bjuda in Gretha Thunberg att berätta för klubben.

 

Som enskild rotarian, som vill veta och bidra mer kan man besöka ESRAGs virtuella rum och/ eller delta i ESRAGs videoutmaning.

 

Birgitta avslutade med att tacka för ett trevligt möte och att berätta att nästa fredag kommer Andreas Tidström att ha sitt Egoföredrag.

 

Gunilla lämnade sedan mötet så undertecknad fick äran att dra vinsten i dagens vinlotteri. Och, gissa vem som vann? Undertecknad! Bingo!

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

LENNARTS MINIEGO

75 år på några få minuter är tufft- får se hur det går.

 

UPPVÄXTEN

Jag heter alltså Nils Lennart Nyh. Nils efter min far och Nyh efter en anfader, som var indelt soldat på Kronprinsens Husarer i Malmö.

Jag föddes på Södra BB den sista juli 1945, som nummer tre i en syskonskara om två bröder och en syster. Jag var troligen tillverkad då min far var hemma på permis från KA1 i Vaxholm. Min mor var hemmafru.

Innan jag var ett år fick min pappa jobb som källarmästare på Rest Stenvillan i Sundbyberg, så det var i Sumpan jag växte upp. Gick i skolan där 6 år först sedan tre år i realskolan och sedan tre år i gymnasiet där jag tog studenten 1964 på reallinjens tekniska gren. Efter gymnasiet vill jag bli pansarofficer, men min moder hade länge tyckt att jag skulle bli civilingenjör, så hon lyckades få mig att söka till KTH och till Sjökrigsskolan här i Näsbypark samtidigt. Jag tyckt att det är lugnt för sannolikheten att jag skulle bli antagen på båda dessa ställen var noll, så OK jag gör det och sedan kan jag fortsätta med ansökan till Karlberg. Till min förvåning blev jag antagen till bägge utbildningarna och det är jag nu naturligtvis glad för.

Så mellan 1964 och 1969 varvade jag med att läsa skeppsteknik under terminerna på KTH med kurser i Flottan på somrarna. Jättekul och givande.

 

YRKET

1969 fick jag anställning som Mariningenjör och började tjänstgöra på 11.e torpedbåtsdivisionen på Gålö som Divisionsingenjör. 1973 klev jag på jagaren Halland som Fi och FljI på 1:a jagarflottiljen, som då bestod av 3 jagare och 6 torpedbåtar. Det var då vi hade en Marin. En underbar och mycket lärorik tid. Man lärde sig mycket. Teknik, ledarskap och annat som varit till nytta under livet.

1975 muckade jag från Flottan för att börja i det ”civila helvetet”, som vi brukade kalla det i Flottan. Jag kvarstod som reservofficer och var inkalla nästan varje år ända till slutet av 90-talet då politikerna i sin totala okunskap om historien och bristande insikt i framtiden, hade skrotat hela försvaret.

Jag började på ett konsultföretag i Stockholm som utvecklar beräknings- och simuleringsprogram och ger konsulttjänster för Försvarsmakten, SJ, SL och andra stora företag och myndigheter som upphandlar och driver stora tekniska system som t ex X2000, tunnelbanan, bussar, spårvagnar, JAS39, stridsvagn Leopard mm. Där blev jag i över 30 år, de sista åren som VD. 2010 startade jag en egen låda och konsultade för SL, bl a som kvalitetsansvarig för Nya Röda Linjenprogrammet och Tvärbanans nya spårvagnar.

Vid 70års ålder var det dock dags att gå över i en pensionärstillvaro. Och det är inte fel det heller.

 

FAMILJEN

1970 gifte jag mig och flyttade till Saltsjöbaden. 1973 kom min dotter Catharina, som fortfarande bor kvar med sin familj i Nacka.

1993 träffade jag Lena, som precis flyttat från Skärviksvägen till Svalnäs allé med sina tre söner och flyttade raskt in i hennes radhus och där är vi fortfarande kvar. Hon behövde hjälp att sätta uppgardiner, taklampor och sådant.

 

FRITIDEN

Det är mycket musik och böcker och en hel del modellbåtsbyggeri. Lena och jag har abonnemang på Berwaldhallen och Operan och vi går gärna på bio. 1994 kom jag med i Rotary, som jag tycker är viktig och intressant att engagera sig i. Jag är också engagerad i andra föreningar och olika gubbordnar, som ger sociala möten. Mycket tid, inte minst i år tillbringar vi dock på sommarstället i norra Roslagen. Det är en stor strandtomt mot Öregrundsgrepen med flera hus och byggnader på tomten. Det stället håller såväl kropp som själ i trim.

 

Det var jag det. Tack för att ni lyssnade.

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/

- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm

- och på Instagram: rotarydjursholm

Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Styrelsen lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.