President Birgitta hälsade alla välkomna och kunde se ut över en större skara än på länge. 15 egna medlemmar och 10 gäster. Vidare deltog 22 personer via nätet.
Gästerna presenterade sig och hälsades med applåd och (canned?) jubel.
Birgitta inledde med några ord om Rotarys tema i oktober ”End Polio Now”. Pengar samlas in i hela världen, även i vår klubb. Afrika är nu helt fritt från polio efter många års arbete med vaccinationer. Dagens vinlotteri går till insamlingen och den planerade Gåsamiddagen kommer att också att bidra. Glöm inte att anmäla er till detta event som sker den 13/11. Hela Mulligans är bokat för oss och allt är ordnat på tryggast möjliga sätt.
Nästa fredag är det Round Table med många intressanta saker på agendan.
Dagens föredragshållare, Leif Östling är känd för många efter många års framgångsrik verksamhet i näringslivet och, inte minst efter sitt sommarprat i SR.
Leif tackade för inbjudan och inledde med att mycket har hänt nu under Coronan, en pandemi som Bill Gates faktiskt förutspådde redan för några år sedan. Hans föredrag skulle handla om hans tid på Scania och en del av vad han lärde sig av människor i Asien under resans gång.
Leif kom att verka i Scania i 40 år följt av några år i VW för att sedan sluta där vid 70 års ålder. Numera är det bara halvtid, som gäller.
Under de åren gick svensk industri genom flera omställningar. SAAB och Scania gick skilda vägar på 90-talet sedan man kommit överens om att det var bästa att dela på sig. En process, som kan vara svårare än en sammanslagning. Samarbetet med VW började redan 1947 och har fortsatt. Leif hade själv goda kontakter med VWs chef, som gärna ville slippa den tunga byråkratin i företaget och satte också i VWs styrelse. Scania bedömdes av vissa som för litet företag i den stora konkurrensen men har ändå lyckats bra och utan ett enda års minusresultat. Volvo- Scaniaaffären var en besvärlig period men, som alla vet fick Volvo nej i Bryssel, så det blev inget.
Scanias bilbyggande kan liknas vid en låda med Legobitar, som kan anpassas efter den enskild kundens behov. Denna modulbyggnadsidé togs också snart upp av VW.
Lärorna från Asien kom då man fick kontakt med Toyotas bilbyggnadstekniker. Vid ett besök i Toyotas fabrik i Lexington insåg man att Toyota kunde producera 2000 bilar per dag varav över 95% var kvalitetsmässigt godkända direkt de kom av bandet och kunde skeppas vidare till kund. Motsvarande siffror för SAABs fabrik Trollhättan, som var av samma storlek och antal anställda, var 500 bilar med 50% godkända! Andra jämförbara siffror, som visar hur långt japanerna kommit var att kostnaderna för kvalitetsbrister var 36USD för en Toyota medan en bil från GM hade kostnader på 300-400USD! Scania och många andra tog till sig japanernas produktion- och kvalitetstänkande (Kanske någon kommer ihåg TQM, TPM?). Man skickade unga ingenjörer på utbildning till Japan. En sak de fick lära sig där var ”The gardening principle”, dvs så där jorden är som bäst. Den grundläggande tanken blev att kvaliteten skall styra i produktionen. En tanke som föddes i USA men som utvecklades i Japan för att sedan tas tillbaka till Västerlandet.
Inga system är perfekta det uppstår alltid problem men det gäller då att ta hand om dessa problem då de uppstår. Att hitta och lösa problem, det är det som gör livet intressant. Asien har mycket att lära oss inte minst deras tillämpning av Konfucius grundfilosofi.
Leif avslutade med några reflexioner kring CO2-problemet och överbefolkningen på jorden. Greta Thunberg gör mycket bra och det är viktigt att lita till fakta och vetenskap. Ett stor problem världen har är att vi är för många människor på jorden och hur vi ser de dramatiska förändringar som sker i olika länders demografi. I Japan t ex vill 1/3 av de fertila kvinnorna heller satsa på en karriär än på familj och barn. I Kina fanns det tidigare 3-4 arbetande personer per en icke arbetande, idag är förhållandet ett till ett. Enbarnspolitiken har också givit Kina en könsfördelning 40/60. Nativiteten sjunker i hela världen utom i Afrika och konsekvenserna av detta måste bli en sjunkande världsbefolkning på sikt.
President Birgitta tackade för ett trevligt och intressant föredrag och lämnade över det sedvanliga diplomet. Leif drog sedan den lyckliga vinnaren i dagens lotteri, Torsten S, som satsade på distans.
Nästa fredag är det således Round Table med många intressanta saker på agendan.
Med Rotaryhälsningar
Lennart
Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/
- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm
- och på Instagram: rotarydjursholm
Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.