President Birgitta hälsade välkommen till det första mötet i höstmånaden oktober. 12 medlemmar och 3 gäster på plats på Mulligans och 7 medlemmar via nätet. Åter en vacker höstdag kunde man njuta av.
Som vanligt började mötet med att gästerna presenterade sig och tackades med applåder.
Presidentens information handlade denna gång om nästa veckas studiebesök på Ekeby Gård där inbjudan kommer samt att det planeras en gåsamiddag till den 13/11. Något gott att se fram emot.
Dagens föredragshållare var Gunnar Ståhl. Han har under sin karriär arbetat som journalist på alla större tidningar men är idag pensionär. Uppvuxen i Roslagen har han sedan studerat i Uppsala för att sedan gå på Journalisthögskolan på 80-talet. Parallellt med journalistjobbet har han skrivit böcker. Både som grävande journalist bl a med en bok om TumbaTarzan och som romanförfattare bl a med en bok, som utspelar sig i det hus där Nacka Skoglund en gång bodde.
Den senaste boken handlar om bombningen av Stockholm 1944 och om den ryske spionen Sidorenko. Gunnar började redan på 80-talet intressera sig för den händelsen då han insåg att inget skrivits om detta. Han började grävs i arkiven, men mycket var då hemligstämplat. Han tog upp det igen för 3 år sedan och då hade dokumenten blivit avhemligade. Den 22/2 1944 kl 2100 föll, för enda gången bomber över Stockholm. Hårdast drabbat blev området runt Eriksdalsbadet. Två personer skadades men den materiell förödelsen blev stor med mängder av krossade fönsterrutor.
Kriget startade 1/9- 39. Norge och Danmark invaderades i april -40. Sverige höll sig utanför kriget bl a genom eftergifter mot Tyskland. Bl a drogs 300 tidningar in efter kritik från tyskarna. 1941 bröts Molotovpakten och Tyskland angrep Sovjet. Tyskarnas kapitulation i Stalingrad 1943 blev vändpunkten, även för Sveriges eftergiftspolitik mot Tyskland.
Spionen Sidorenko kom med sin familj till Stockholm 1941, utsänd från KGB. Han var då bara 25 år och oerfaren som spion. Alla erfarna spioner hade rensats ut av Stalin, så KGB fick ta vad man hade. Han arbetade på den ryska spioncentralen i Stockholm, där han också snart blev chef. Stockholm var då ett paradis för spioner från olika länder, ett Nordens Casablanca. Sidorenko sökte kontakter i Sverige och nästlade sig bl a in i en officersfamilj från Strängnäs genom dottern. Han fick också kontakt med två officerare från Svea Livgarde, men de berättade för SÄPO. Sidorenko och hans kontakter i Strängnäs förhördes och dömdes till fängelse. Sidorenko fick 10 år. Ryssarna försökte få ut Sidorenko och förhandlingar fördes på hög nivå och planen var att han skulle släppas i slutet av 1943, men så föll bomberna.
Av bombsplittret, som hade kyrilliska bokstäver kunde det fastställas att det var ryska plan men ryssarna blånekade, som vanligt. Planen kom från Leningrad och målet var i Finland men fyra plan kom på avvägar. Ett sköts ner av finnarna och de övriga försvann spårlöst. Fyra bomber släpptes över Södermalm, men bomber släpptes även över Yxlan, Blidö och Järla i Nacka samt över Strängnäs.
SVT i Umeå gör en serie om ryska spioner i Sverige. Sidorenko släpptes en vecka efter bombningen. Han frigavs av regeringen och locket lades på. Han försvann till Skottland.
Vinlotteriet genomfördes, så att icke närvarande medlemmar fick agera via ombud. Vinsten utföll till Anders´ E fördel denna gång
Med Rotaryhälsningar
Lennart
Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/
- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm
- och på Instagram: rotarydjursholm
Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.