Ett referat från lunchmötet 2020-03-13

lördag 14 mars 2020

Lennart Nyh



President Margit hälsade 15 egna medlemmar och 10 gäster välkomna till dagens möte. Vi borde vara betydligt fler inte minst med tanke på dagens föredragshållare Herman Lindqvist. Men det är väl oron för Corona, som visar sig här också.

 

Apropå Coronahotet, så hänvisade Margit till de mail med information såväl från Distriktet och från vår klubb, som hon sänt ut till alla medlemmar och som bör läsas. Klubbens egen strategi är att Presidenten tar beslut vecka för vecka inför våra möten om de skall genomföras eller ej. Så bevaka mail och SMS för att få den senaste informationen. Margit påminde också om det egna ansvaret att inte komma till ett möte om man inte känner sig fullt frisk och att det ansvaret gäller också för de gäster man vill bjuda med.

 

Dagen övriga information handlade om några kommande aktiviteter.

-          After Work på Monrads med övriga danderydsklubbar den 2 april och den 27 maj.

-          Djursholm Rotarys Jazzkväll på Mulligans (Djursholms Golfklubb) den 6 maj kl 1830. Det är en välgörenhetstillställning till vilken andra rotarianer kommer att inbjudas.

-          Traditionell puttinggolftävling på Danderyds GK den 3 juni.

 

Så var det dags för dagens föredragshållare, som höll ett mycket trevligt och innehållsrikt föredrag om svensk- polska relationer under 1000 år, baserat på sin bok ”Sverige- Polen: 1000 år av krig och kärlek.”

 

Herman bor själv i Polen sedan fem år. Det är det elfte landet han har bott i och han flyttade dit från Frankrike. Båda dessa länder har liknande kulturer på så sätt att man är artig och hänsynsfulla mot varandra. Man duar inte. Unga reser sig för äldre på buss och spårvagn o s v. Dessa kulturer ligger i blodet och skiljer sig på det sättet, tyvärr från den svenska.

 

Sverige och Polen kom till som länder på 900-talet. Länderna knöts samman då Kung Erik Segersäll gifte sig med Sigrid Storråda som var dotter till furst Mieszko av Polen. Namnet Sverige dök dock upp först på 1200-talet och landet har haft tre kungar med slavisk bakgrund.

 

Polen fick sitt första universitet i Krakow 100 år före Sverige. På universitetet verkade många stora filosofer och reformivrare på 1400 talet. Polen- Litauen var en stormakt med 10 miljoner invånare medan Sverige fortfarande var ett litet land i norr.

 

Johan III fann sin hustru Katarina Jagelonnica i Polen. Hennes resa till Åbo för bröllopet var ett äventyr. Hon kom också från ett rikt land med stora adel med fina slott till en betydligt enklare tillvaro på Åbo Slott. Hon hade 90 personer med sig i sitt följe. Hon kom till Åbo bara för att bli fängslad med sin make av kung Erik XIV och förd till Gripsholms Slott. De räddades troligen från avrättning genom ingripande från Drottning Elisabeth i England. Johan och Katarina fick tre barn, varav ett var sonen Sigismund. Han uppfostrades i två språk och kom senare att bli vald till kung i Polen. Kungaval i Polen var stora affärer på den tiden. Den polska adeln var stor och varje adelsman hade stora följen, så det kunde vara 30000 personer samlade för ett val.

Sigismund ärvde också kronan i Sverige efter sin far men blev utmanövrerad av Karl IX. Tronen i Polen behöll han dock i 40 år.

 

Polen var det enda landet i Europa, som hade religionsfrihet inskriven i sin författning.

 

Sverige med Karl X var det land, som gjorde slut på Polen som nation. Polen var ett lämpligt mål för att lösa problemet med att försörja Sveriges stora armé på den tiden. Landet ockuperades och bestals på allt av värde av svenskarna. Den svenska adeln stal från polska slott för att inreda sina egna slott i Sverige. Till sist lyckades dock polackerna kasta ut svenskarna, som åter igen fått bekymmer med danskarna. Danmark har haft för vana att förklara krig mot Sverige, så fort de sett att Sverige haft problem med andra länder och varit upptagna av krig med dessa. Sverige och Danmark har varit i krig 38 gånger under åren! Den här gången slutade kriget illa för danskarna. Karl X gick över Stora Bält och intog Köpenhamn. I freden i Roskilde 1658 fick danskarna avstå Skåne och andra landområden, som vi alla känner till.

 

På 1700-talet kommer Karl XII till Polen för att plundra och för att tvinga polackerna att välja en svenskvänlig kung. Därefter kom Polen att delas mellan olika länder och upphörde att existera som nation 1795. Ryssar, tyskar och österrikare försökte utplåna det polska språket och kulturen men polackerna har alltid varit stora patrioter och bevarat sin religion och sitt språk. På 1800-talet revolterade polackerna vid flera uppror, som alltid blev nedslagna.

 

1918 blev Polen ett fritt land igen efter 123 år under olika styren. Då blommade även den polska kulturen upp och många intellektuella, inte minst judiska, kunde verka. I samband med andra världskrigets utbrott delades landet mellan Tyskland och Ryssland. Många polacker flydde och anslöt sig till de allierades väpnade styrkor och kämpade på de flesta fronter under kriget. Den tyska ockupation av Polen var mycket hård och den polska motståndsrörelsen var stor och motarbetade tyskarna hela kriget. Mot slutet av kriget inleddes ett uppror i Warzawa i en fåfäng förhoppning att de ryska trupper, som stod utanför staden skulle hjälpa till. De gjorde de ej. Stalin tyckte det bättre att de polska upprorsmakarna togs om hand av tyskarna, så slapp han göra det. Stora delar av staden förstördes totalt på det mest brutala sätt.

 

1944 ockuperade Polen av ryssarna och inlemmades i den sovjetisk hemisfären utan motstånd från västmakterna. Ryssarna införde en mycket hård kommunism med utrensningar och deportationer av oliktänkande. Många polacker flydde inte minst till Sverige.

 

Solidaritet bildades på 80-talet och fick snabbt 10 miljoner medlemmar. Sverige stödde rörelsen och de förhandlingar, som skedde mellan regimen och Solidaritet, genomfördes på den svenska ambassaden. Polen blev fritt 1989 och är idag ett modernt land med ordning och reda. Den nuvarande nationalistiska regeringen kom till mycket beroende på att polacker är patrioter samt att ledningen genomfört många reformer som pensioner, barnbidrag o s v. Regeringen anför Tyskland, EU, flyktingar o s v som ett hot mot landet. Det är presidentval i maj, då kan möjligen förändringar ske.

 

Vinlotteriet vanns denna gång av Dag J.

 

Nästa vecka kommer Dag sebastian Ahlander att berätta om sin bok ”Lille morfarfar”.

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

PS Som ni vet så finns det två tidningar i rotaryvärlden, Rotary Norden och The Rotarian. Alla medlemmar kan prenumerera på dessa, antingen i digital form eller på papper. Om Du inte redan har prenumeration och vill ha en, så maila till mig och säg vilken prenumeration Du vill ha, så ordnar jag det via ClubAdmin. DS

 

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/

- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm

- och på Instagram: rotarydjursholm

Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.