Ett referat från lunchmötet 2020-01-10

måndag 13 januari 2020

Lennart Nyh



President Margit hälsade 15 egna medlemmar och två gäster välkomna till årets 2020 första lunchmöte.

Denna gång i en helt ny miljö på Villa Svalnäs hos Blomsterfonden. Trevligt ställe med enkel men hygglig mat och trevliga möteslokaler. Kan var ett alternativ även för kommande möten och aktiviteter.

 

Dagens tema är Samhällstjänsten, som leds av Carin Craelius.

 

Innan Carin tog till orda hade Margit lite information att ge. Program för våren har skickats ut till alla medlemmar. Där finns olika aktiviteter planerade men det kanske behövas fler och alla behöver resurser. Tänk på det och meddela gärna styrelsen vad Du kan bidra med.

Priser för lotter till Vinlotteriet höjs till 40 kr, men Du kan få rabatt genom att köpa 3 lotter för 100 kr.

 

Carin berättade sedan om klubbens verksamheter inom Samhällstjänsten, som är en mycket viktig del av Rotary. En rotaryklubb skall driva verksamhet i olika projekt utöver sina ordinarie möten, för att bidra till sin kommuns fromma. Vår klubbs engagemang med skolstipendier, UF och ”Rotarys Eldsjäl” är bra exempel på sådan verksamhet. Dessa projekt ger också Rotary bra PR och detta till en låg kostnad. Skolstipenderna ligger Carin varmt om hjärtat och vår klubb har på låg och mellanstadium utdelat dem under sjutton år. Sedan 2017 utdelas skolstipendier även till Danderyds Gymnasium och Viktor Rydbergs gymnasium. Beträffande ”Rotarys Eldsjäl” behövs fler nomineringar. Lämna gärna Ditt förslag före den 15/2.

 

Vi behöver också skapa projekt, som kan ge klubben intäkter. Ett sådant "välgörenhetsevent" är Motorhistorisk Afton, som leds av Mats Peres. Ett annat är det planerade arrangemanget med en konståkningsshow, som Margit tagit initiativ till och som hon intensivt arbetat och arbetar för att få till stånd under våren.

Carin framhöll att det finns en tendens inom klubben att klubbens kvinnliga klubbmedlemmar gärna av sin manliga klubbmedlemmar omvandlas till assistenter och sekreterare när klubbens projekt ska genomföras. Detta är inte en hållbar utveckling.

 

Vår klubb har, sedan 2016 och tillsammans med de övriga Danderydklubbarna, drivit projekt kring mentorskap för nyinflyttade i kommunen.

 

Camilla Jansson, som är integrationsansvarig i kommunen, berättade om vad som sker inom det området. Tanken var att vi tillsammans skulle diskutera vad vår klubb kan göra för att hjälpa till i kommunens arbete med att integrera nyanlända personer med olika bakgrunder till ett liv i Sverige.

Danderyds kommun har tagit emot 127 personer 2017, 80 personer 2018 och 72 personer 2019.

 

Tidigare kom dessa personer från ett flyktingboende någonstans i Sverige, men fortsättningsvis kommer de att komma som del av en av FN tilldelad kvot, s k kvotflyktingar. De kommer direkt från flyktingläger till kommunen. Detta ställer nya krav på mottagandet då de vanligtvis har sämre utbildning och är i sämre psykisk hälsa. De flesta kommer från Mellanöstern eller från Afrika. Enligt lag och beslut i kommunen har nyanlända rätt till bostad i kommunen under två år, fyra år om det är en barnfamilj.

 

Kommunen driver ett Välkomstcenter i Mörby, på biblioteket. Det har öppet några timmar fyra dagar per vecka och bemannas av volontärer dvs privatpersoner från kommunen som hjälper till med alla typer av praktiska problem och frågor de nyanlända kan ha.

 

Agnes Engren, kollega till Camilla, arbetar som coach för att hjälpa nyanlända till arbete. De, som kommer har mycket olika kunskaper, från analfabeter till akademiker. AF subventionerar dem som står längst ifrån arbetsmarknaden. Det är svårt även för bättre utbildade och de som har yrkeserfarenheter att få arbete. 

 

Distriktet driver mentorsprojekt för personer, som AF valt ut. Vår klubbs mentorsprojekt hämtade information istället från kommunen och både Carin och Margit kunde vittna om två lyckade exempel på den verksamheten.

 

Det viktigaste för nyanländ är att få kontakt med svenskar, för att få hjälp på vägen in i samhället.

Sådana kontakter kan man skapa som enskild person eller genom samverkan mellan klubben och kommunen. Camilla kommer att ge information till klubben om vad vi mer konkret kan göra. Vi kan också be Välkomstcentret ordna kontakter eller att Välkomstcentret tar direkt kontakt med klubben för att fråga om en särskild person, som har en särskild professionell bakgrund och som säker hjälp med ett få kontakt med ett nätverk inom sitt område.

 

Alla idéer kring hur vi i klubben skall kunna bidra som mentorer eller till olika typer av nätverkande tas tacksamt emot av Carin.

 

Nästa fredag träffas vi åter på Golfklubben. Då köket där är stängt för renovering kommer Felix själv laga mat åt oss, så föranmälan kommer att behövas. Karin kommer att påminna om detta i en särskild inbjudan före mötet. Vid mötet kommer Henrik Fock att berätta om ”Gulaschbaroner och Sveriges dramatiska 10-tal”.

 

Vinlotteriet vanns denna gång av Birgitta LB.

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/

- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm

- och på Instagram: rotarydjursholm

Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.