Ett referat från lunchmötet 2019-11-151

lördag 16 november 2019

Lennart Nyh



President Margit hälsade välkommen till dagens möte. Sedan vi kom tillbaka till golfklubben råder lite nya rutiner. Vi sitter i en lokal på övervåningen och får rangera med stolar o dyl själva. Det finns dock gott om plats den dag då fler medlemmar väljer att komma till våra intressanta möten. Något som varmt rekommenderas. Denna dag var vi 16 egna och tre gäster, vilket är alldeles för få inte minst med tanke på de intressanta föredrag vi får höra.

 

Birgitta uppmanade alla att skicka bilder från möten och händelser i klubben under de 50 åren den funnits. Det planeras nämligen inför 50-årsjubileet den 29 november. Skicka de bilder Du har till Fredrik Näslund.

 

Dagens miniego var Carin Craelius. Hon fick 4 fyra minuter och, som vanligt gick det mycket snabbt. Det jag hann uppfatta (hoppas det blir rätt) var att Carin är naturvetare och har studerat statsvetenskap och ekonomi. Hon doktorerade och har forskat inom många områden både i Sverige och en tid i London. Bl a arbetade hon med framtidsprogram för Svenskt Näringsliv och LO samt med utredningar för AD och UD. Många av de utredningar hon arbetade med var hårt politiskt styrda. Carin har även skrivit rapporter om arbetsmarknaden i England och Tyskland. Utöver sådana uppdrag driver Carin ett eget företag vid sidan om.

 

Dagens föredragshållare var Albin Falkmer från Samhall. Hans inledande kommentar om att alla känner till Samhall men få vet vad de gör, var helt korrekt. Vi fick höra mycket, som var nytt för oss men också faktiskt imponerande. Albin är ansvarig för kommunikation och samverkan med olika myndigheter inom Samhall och sitter med i många projekt och utredningar, som berör arbetsmarknaden.

 

Här min sammanfattning av hans mycket intressanta och belysande föredrag.

Svensk arbetsmarknad är stark och också inkluderande men en allt ökande andel står utanför. Det gäller främst utlandsfödda och lågutbildade. Det finns få jobb för den som är lågproduktiv.

 

Samhall finns för att även personer med någon form av funktionsnedsättning skall ses som en tillgång på arbetsmarknaden. Idag finns ca 26000 medarbetare på 600 orter i landet. Man omsätter ca 10 miljarder varav ca hälften utgörs av stöd från Staten. Medarbetarna arbetar huvudsakligen med städ och tvätt men även inom vårdområdet. Några stora kunder är IKEA, Volvo, Åhlens, ICA och Försvarsmakten.

 

För att bli medarbetare på Samhall måste Du ha någon form av funktionsnedsättning. Verksamhetens mål är bl a att leverera 36 miljoner lönetimmar per år samt att 40% skall ha en särskilt utmanade funktionsnedsättning. Vidare skall 1500 personer lämna Samhall varje år för annat arbete. Man har tagit emot 8400 nya medarbetare de senaste åren.

 

Samhall ha blivit utsett till Europas mest hållbara företag och är bäst i världen på det de gör. Andra länder är också mycket intresserade av verksamheten och förfrågningar och besök av utländska delegationer är ofta förekommande.

 

Samhalls arbetsmodell bygger på

-          En stark tro på medarbetarnas förmåga

-          Kvalificerat ledarskap

-          Stor bredd av arbetsuppgifter

-          Stark säljorganisation

-          Rätt person på rätt plats

”Samhallsmetoden” kopplar ihop individens förutsättningar med kundens krav.

 

En person kommer till Samhall då AF uttömt sina möjligheter och bedömer att vederbörande har någon form av funktionsnedsättning. Detta tar normalt 9 månader.

 

Hos Samhall får individen lära sig en förmåga, en arbetsuppgift eller en yrkesroll allt efter sina förutsättningar. För varje person skapas dennes profil med utgångspunkt i 16 definierade förmågor. Sedan sker utbildning matchad mot denna profil. Utbildarna är andra medarbetar inom Samhall.

Syftet är att koppla ihop Samhallsnytta, medarbetarnytta och kundnytta.

 

I Samhalls uppdrag ingår inte att informera om sin verksamhet, vilket naturligtvis är orsaken till att så lite är känt om verksamheten.

 

Albin avslutade med att berätta att mycket hänt sedan Samhall grundades på 80-talet. Då drev man fabriker för tillverkning av olika produkter. Idag är dessa borta, istället finns Samhalls medarbetare på 13000 arbetsplatser i Sverige.

 

Dagens vinlotteri vanns av en av våra gäster, kul.

 

Nästa vecka kommer Anna- Karin Norrman att berätta om Ronald McDonalds barnfond.

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/

- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm

- och på Instagram: rotarydjursholm

Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.