Ett referat från lunchmötet 2019-10-18

söndag 20 oktober 2019

Lennart Nyh



President Margit är på resa till Krakow tillsammans med några andra klubbmedlemmar så idag var det tf President Owe Svantegård, som hälsade välkommen. I en ny miljö dessutom. Vi var på Östergårds och så skall det vara även nästa fredag innan vi kan återknyta bekantskapen med den nyöppnade Golfklubben nu i Felix Jondals regi. Vi var 15 egna medlemmar och tre gäster denna gång.

 

Owe påminde om AW hos Jacobis nu på torsdag den 24:e kl 1800. Anmäl er direkt till Lars J.

 

Dagens föredragshållare var Michael Akhras, PhD och verksamhetsutvecklare på KI vid institutionen för Mikrobiologi. Han berättade om ett samarbetsprojekt ”Science for Life Laboratory” han är engagerad i som syftar till att utveckla metoder inom ramen för precisionshälsa.

 

Michael fick sitt intresse för bioteknik sedan han sett Jurassic Park på bio. Han blev Civing i Bioteknik på KTH 2005, TeknDoktor i biokemi 2008 samt PostDoc i genetik vid Stanford 2014.

 

Hans föredrag var inte alltid lätt att följa med alla bilder och diagram men kärnan i det hela var att DNA är det biologiska språk som kodar våra gener och att det centrala dogmat i detta kallas OMICS.

 

Samarbetsprojektet arbetar med att utveckla metoder för sekvensering av DNA en teknik, som började utvecklas 1977 och som inneburit en teknisk revolution. Nya maskiner för sekvensering har utvecklats sedan dess och tillåter allt mer praktiska applikationer inom området. 1990 tog det 13 år 2.7 miljarder USD för att skapa ett mänskligt genom, idag tar det tre dagar och kostar 700 USD. Det innebär att man kan utnyttja tekniken även kliniskt.

 

Vetenskapen har idag identifierat 5 miljoner genetiska varianter hos människan. En sådan variant räcker för att skapa en sjukdom. En av 2000 människor bär på en sådan farlig variant, som kan skapa 7000 olika sjukdomar. Då man identifierat en sådan farlig variant kan man skapa bättre behandlingsmetoder för den enskilde patienten- precisionshälsa.

 

Samspelet forskning- sjukvården- industrin är fortfarande ett problem. Det tar tid innan sjukvården börjar tillämpa det som forskningen tar fram. Michaels projekt på SciFiLab arbetar för att föra ut de nya diagnostikmetoderna till sjukvården för att utveckla precisionsmedicinen så att rätt patient får rätt behandling.

 

Nästa fredag kommer Staffan Söderberg att berätta under rubriken ”Vad är hållbar utveckling”.

 

Dagens vinlotteri vanns av Kicki M.

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/

- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm

- och på Instagram: rotarydjursholm

Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.