Hej kära Rotary-medlemmar!
I Lennarts frånvaro skickar jag här detta referat från fredagens lunch och föredrag på Djursholms Golfklubb. Vi var 15 medlemmar plus gästen Inga Grill.
Allmänt
Lars har genom Lennart meddelat att han för klubbens räkning träffat den nyopererade Anders och överlämnat en krya på dig-bukett.
I Anders frånvaro tjänstgjorde denna dag Claes som president.
Han påminde om puttingtävlingen den 3/6, till vilken medlemmarna uppmanades att leta i sina gömmor efter lämpliga priser att lämna till Birgitta inför prisutdelningen.
Stipendier kommer i år att lämnas till elever i Vasaskolan, VRG och Danderyds gymnasium. Stipendierna kommer att ges dels till bästa kamrat, dels till de som under året höjt sina betyg mest.
Föredrag
Så till dagens föredrag av Birgitta och Curt om deras resa till Nya Zeeland i nov/dec 2018 (som jag i efterhand fått kompletterat av dem med slutresultat enligt nedan).
De flög från Stockholm med ca 24 timmars flygtid via Singapore till Auckland på Nordön, som var huvudstad före Wellington. NZ har drygt 4,5 M innevånare, varav ca 1.4 M i Auckland, som har den högsta andelen fritidsbåtar per capita i världen. NZ har subtropiskt klimat i norr och fjäll med glaciärer och fjordar i söder. Ursprungsbefolkningen Maorierna kom från Polynesien på 800-1200-talet e. kr. Kapten James Cook kom på 1770-talet med sin expedition från England och lät göra en så detaljerad karta över öarna, att den kan användas även idag. På 1790-talet bosatte sig de första vita på Sydön Det var huvudsakligen emigranter från Skottland/England. Den första industrin var valfångst. 1852 blev landet en engelsk koloni och 1947 en självständig stat, men är en del av British Commonwealth. Det finns 9 M nötkreatur, 6 M mjölkkor och 40 M får. Mjölkprodukter ,smör och torrmjölk är den största exportvaran.
På Nordön växer det bl.a 12-15 m högar ormbunkar. Silver Firn-ormbunken är en nationalsymbol. Nordön är böljande, frodigt landskap sedan mycket av den befintliga skogen huggits ned, till skillnad från på Sydön. Det finns i landet (ännu) inga farliga djur för människor. NZ är paradiset för friluftsälskare. Det geotermiska området vid Roturoa med magnifika buskomgivna sjöar har gejsrar som blåser 10- 25 ggr per dag med 30 m höga vattenpelare. Dessa är den södra hemisfärens största. Bubblande lera, varma källor och Polynesian Spa, lockar många till hälsobringande liv. Det finns idag c:a 900.000 maorier på öarna, vilket även inkluderar Cook-öarna. Deras situation är mycket bättre än hur urbefolkningen i Australien har det.
Art Deco staden Napier på östkusten förstördes till större delen 1931 i en jordbävning. Redan 1933 stod staden återuppbyggd i Art Deco-byggnadsstil, tack vare frivilliga insatser av Nya Zeeländare.
I huvudstaden Wellington besöktes parlamentet i den mäktiga runda byggnaden, med formen av en bikupa. Husgrunden är specialkonstruerad för att klara jordskalv.
Birgitta och Curt tog sig från Nordön med en färja över Cooks sund till Sydön, vilken är 73 mil lång. Längs med Sydöns mitt, går en bergskedja som är ca 53 mil lång. Bergen på Sydön är upp till 3,700 meter höga och det finns ett flertal stora glaciärer. De tog en helikoptertur runt en av dessa. På Frans Josephs glaciär som är drygt 2 700 hög landade Gittan och Curt och ”testade” den nyfallna snön.
Nya Zeeland har c:a 14.000 jordskalv per år eftersom öarna ligger på och vid tektoniska plattor. Exempelvis drabbades Christchurch av ett skalv 2016, då stora delar av innerstaden förstördes och något hundratal människor omkom.Jordskalven skrämmer dock inte befolkningen särskilt mycket. Längs Sydöns östra kust kan man få se flera olika sorters valar, exempelvis vid Kaikura.
Det finns stora kyrkogårdar från världskrigen som påminner om alla krig som Nya Zeeländska soldater deltagit i, men tyvärr inte kommit hem helskinnade från.
Sydön har även gott om fårfarmer. Många är så stora som ca 20-30 000 hektar och ”befolkas” av ca 25 000 får, mest ullfår – Merinofår, vars kött inte är särskilt gott.
Från Nya Zeeland flög de 4,5 timmar till Cook Islands i Stilla Havet öster om Tonga, Vanuatu m. fl. öar och avslutade därefter den härliga 28 dagar långa resan. Tidsskillnaden där gentemot Sverige, är 13 timmar!
Bästa besökstid på Nya Zeeland är från nyår t o m april, då klimatet är som bäst och att det inte regnar alltför mycket.
Bertil Falk vann dagens vinlotteri.
Med Rotary-hälsningar,
Hans