Innan jag börjar referera dagens lunchmöte vill jag bara snabbt rekapitulera gårdagens besök av klubben på nya nationalmuseum. Ett mycket trevligt och givande arrangemang, som började med stor dramatik. Då vi kom till museet såg vi alla besökare stå utanför huvudingången, några utan ytterkläder. På gatan stod också några brandbilar. Brandlarmet hade löst ut och alla besökare evakuerades snabbt. En kvart efter vår utsatta tid för visning var faran över och vi kunde kliva i det nyrenoverade museet. Mycket kände man igen men mycket är helt annorlunda.
Vår grupp bestod av 20 personer. Vår förträffliga och trevliga guide Helen Åberg tog oss under en och en kvarts timme genom fem århundraden av konst och pekade under vägen ut några av sina favoriter. Hennes idé var att visa oss museet, delar av konsten och något om symboliken i konsten.
Renoveringsarbetet, där Wingårdhs arkitekter bl a medverkat har varit mycket inriktat på klimatet och att öppna upp för mer ljus samt att försöka återskapa färgsättningen från de ursprungliga ritningarna av tyska arkitekten Stüler, som hade ambitionen att skapa ett venetianskt palats. Alla golv är också ny och under dessa ligger det omfattande klimatsystemet. Hängningen har också blivit mycket tätare. Idag visar man ca 5000 föremål mot tidigare 1700.
Vi började i skulpturhallen och kunde se det nya taket, tillverkat i Iggesund och fraktat i ett stycke till museet. I trapphallen kunde vi se Carl Larssons stora målningar. Sedan tog vi den stora kopparhissen upp till våning 6 för att sedan följa tidslinjen från 1500 talet till nästan idag.
1500- talets konst hängs i salar med väggar åt det röda hållet. Där pekade guiden bl a ut Lucas Cranach.
1600- talet med väggar åt det blå hållet. Där såg vi bl a Rembrandts ”Batavernas trohetsed” och Bielkes paradsäng.
1700-talet med väggar åt det gula och ljusblå hållet. Där visades en bild av Carl Gustaf Tessin vars inköp av konst till Stockholms Slott sedermera kom att bilda basen till NM samlingar. Vi såg också bl a ”Amor och Psyke” och ”Gustaf III kröning”.
1800- talet med vägar åt det gula hållet och ett mycket vackert rosettak. Här pekades ut bbl a lite nationalromantik av Markus Krusberg. I salar med färg åt det blå hållet kunde vi bese några impressionister bl a Renoir, Manet och Hanna Pauli.
I 1900-talssalen med väggar åt det ljust grå hållet fanns bl a ”Carl XII likfärd” av Cederström och några bilder av Carl Larsson. 1900 talet fortsatte i salar åt det roströda hållet. Där fanns bl a Sigrid Hjerten, hantverk och industridesign.
Efter avslutad visning tog 14 av oss en promenad till Långa raden på Skeppsholmen för att avnjuta en trevlig middag tillsammans. Menyn bestod av en utsökt kålpudding med rårörda lingon.
Stort tack till Nils och klubbmästeriet för en mycket givande och trevlig kväll.
Så hoppar vi en dag till fredagens lunchmöte. Vi var 17 egna medlemmar och fyra gäster på plats. President Anders hälsade välkommen. Först de sedvanliga informationspunkterna.
- Nästa fredag kommer vi att stifta bekantskap med hjärtstartarutrustning.
- Carin berättade om sitt möte på Danderyds Gymnasium där 14 företagare samlats för att utvärdera 14 UF-team. Denna samverkan med skolorna är mycket bra för Rotary.
- Den 11/4 är det förtagsmässa, vid vilken vår klubb kommer att vara representerad.
- Vår egen Dag J har blivit nominerad tillposten som DG för perioden 2020-2021.
- Birgitta informerade om att det blir ett AW i maj och Puttingtävling i juni.
Sedan var det dags att uppvakta Lotta Malm, som fyllt jämnt. Hon ärades med hurra, sång och en flaska bubbel.
Dagens föredragshållare var alltså Dag Sebastian Ahlander, som berättade om sin nya bok ”Sverige vid avgrunden 1808-1814” Ett mycket intressant föredrag om en tid i vår historia, som är lite känd för de flesta. Han fick idén att skriva boken i samband med ett besök på Bokmässan i Göteborg där han fick frågan om inte även Sverige, som land, någon gång stått vid avgrundens rand? Något som Finland t ex fått uppleva flera gånger.
Vid mötet i Erfurt 1808 diskuterade de stora ledarna i Europa på den tiden hur Sverige skulle delas upp och upphöra som nation! Danmark skulle ta över Götaland och Ryssland resten av landet. Napoleon var den som tryckte på. Sverige leddes då av Gustaf IV, som inte hade några diplomatiska förmågor.
Historikerna skriver gärna om detaljer men Dag vill i sin bok ta ett helhetsgrepp över hela förloppet och visa hur Sverige den gången räddades av Jean Baptiste Bernadotte.
Hertig Karl var en hedervärd person men han var inte heller kapabel att leda landet. Den verkliga makten låg hos Adlercreutz, som visade ett litet intresse för landets styre.
1809 kom den nya regeringsformen, som huvudsakligen skrevs av Hierta.
Med Gustaf IV deporteras och en slagrörd Karl XIII var riket roderlöst och man söker en ny tronföljare i Norge, Karl August. Karl August var inte frisk, tillika osocial och ville inte gifta sig. Han dog plötsligt av en hjärtattack på Kvidinge hed. En händelse som också ledde till den bestialiska lynchningen av riksmarskalken Axel von Fersen i Stockholm.
Den initiativrike löjtnanten Mörner for till Paris för att se om det fanns någon av Napoleons marskalkar som var ledig och intresserad av att bli kronprins. Jan Baptiste Bernadotte hade just fått sparken av Napoleon och blev intresserad. Löjtnanten tog hjälp av general Wrede, som också var i Paris just då. Bernadotte blev vald till kronprins vid riksdagen i Örebro. Rådets tanke med Bernadotte var egentligen att han skulle se till att Finland kunde återerövras, men han insåg att det var bättre att rikta blicken mot Norge. På det viset får man en mer naturlig gräns och slipper oroa sig för Ryssland, samtidigt som arvfienden Danmark kommer längre bort. Jean Baptiste blev också vän med tsar Alexander och gav honom råd hur han skulle möta Napoleons arméer då de anföll Ryssland.
Historikerna betraktar Karl Johan som svensk men det var han inte. Han var gascognare. Kronprins i fyra år och kung i 34 år. Det var en bra tid för Sverige. Karl Johan lade grunden till den svenska neutraliteten och också till den svenska industrialiseringen. Han odlade vänskap med England och som konvertit bidrog han mycket till att bygga upp den svenska lutheranska moralen.
Dagens vinlotteri vanns av Dag J.
Med Rotaryhälsningar
Lennart
Den som, mer handfast vill se hur man loggar in på hemsidan och ClubAdmin, ta med datorn till ett lunchmöte, så kan jag visa.
Du, som inte redan med automatik får Distriktets alla klubbar program för kommande veckor på Din mail och vill ha det så, kontakta mig så lägger jag upp en prenumeration.
Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/
- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm
- och på Instagram: rotarydjursholm
Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.