Tf President Dag Johannesson hälsade alla välkomna till dagens möte. President Anders befinner sig på någon sydlig breddgrad. Vi var 18 egna medlemmar och 5 gäster, varav de flesta kom från Grannsamverkansbilens styrgrupp. Det var lätt att se då de alla bar sina gula västar.
Claes informerade om vad som händer i UF-verksamheten. Tre av våra UG-grupper har besökt Danderyds Gymnasium och träffat eleverna i de olika företagen de skapat. Träffarna har varit positiva och intressanta och det har varit roligt att träffa de engagerade eleverna och deras lärare.
Så var det dags för Christer Morén att berätta om Grannsamverkansbilens verksamhet. Christer har fått vår utmärkelse ”Danderyds eldsjäl”, men har var noga att betona att han ser utmärkelsen, som en uppskattning till hela organisationen.
Christer får ibland frågan om hur många bovar de tagit, men vill betona att de som åker runt i grannsamverkansbilarna inte är poliser. Deras syfte är att skapa trygghet och det gör man genom att observera, dokumentera och larma vid behov. Arbetet är förebyggande.
Den ideella organisationen ”Trygg i Danderyd”, är paraply för Grannsamverkansbilen. Verksamheten sker i samarbete med Polisen och kommunen. Kommunen står för kostnaderna och gör också regelbundna utvärderingar.
Vid utbildning av förarna medverkar Polisen, kommunen och styrgruppen. Bilen man använder är en Toyota elhybrid. Man är alltid två förare under körpassen. Man kör företrädesvis dagtid på vardagar. En gång i månaden träffas förarna för att utbyta erfarenheter. Körschema läggs av styrgruppen och det ingår en gratis lunch i varje körpass. Varje pass avslutas också med en rapport.
I förarnas uppgifter ligger att lämna informationsmaterial t ex till grannar till ett hus, som haft inbrott. En särskild uppgift är att upprätta listor över de fastigheter, som har lämnat stegar ute tillgängliga för potentiella tjuvar. Dessa fastigheter får en lapp med uppmaning att ta bort eller låsa in stegarna och sedan de gjort det får de en ”tacklapp”. Man tittar också efter klotter, övergivna bilar, överfulla brevlådor, soptunnor som inte dragits in efter tömning, skräpiga återvinningsstationer o s v. Man tipsar också om häckar, som vuxit för höga och skymmer sikten för fordon o dyl och man besöker bilparkeringar. Bilen är ibland också med som hjälp till Polisen vid speciella insatser.
Observationer om sådant som berör kommunens ansvar rapporteras på kommunens felanmälansapp.
Grannsamverkan är viktig. Enligt BRÅ är det den viktigaste åtgärden för att förebygga brott. Deras statistik visar att det är 26% färre inbrott i områden med grannsamverkan. BRÅ lämnar också praktiska tips om hur man bäst skyddar sig mot inbrott och effekterna av sådana händelser t ex att alltid se till att fotografera och dokumentera värdefulla föremål i hemmet. Statistiken visar vidare att 75% av alla inbrott sker fönstervägen. 35% av fastigheter saknar lås på altandörrar. Flest inbrott sker torsdag- lördag och de sker dagtid.
Om något händer eller om man ser något misstänkt, ring 112. Att ringa 114 14 är inte lönt, det är för långa väntetider.
Christer avslutade sedan med att antal ”feel good” uppleverlser han haft som förare av grannsamverkansbilen.
Dagens vinlotteri blev inte av.
Med Rotaryhälsningar
Lennart
OBS- Från den 1:a oktober slutar våra lösenord för inloggning på Djursholms RK Clubclubadmin att gälla. Inga problem med det- Logga bara in som vanligt med Din e-postadress men, istället för att lägga in Ditt lösenord, så klicka på ”Glömt lösenord” och följ instruktionen så kan Du skapa ett nytt eget lösenord direkt.
Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/
- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm
- och på Instagram: rotarydjursholm
Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.