Denna fredag, som var en relativt fin höstdag med inslag av sol, samlades vi åter till ordinarie lunchmöte. Vi, denna gång, var 22 egna medlemmar och 6 gäster inklusive dagens föredragshållare Professor Håkan Mellstedt.
President Anders hälsade alla välkomna och så var det några informationspunkter-
- Nästa vecka kommer Christer Morén, som fått klubbens Eldsjälspris, att berätta om Grannsamverkanbilen.
- Claes informerade om ”Ung Företagsamhet”, som drar igång nästa vecka. Klubben hat 17 medlemmar, som medverkar som rådgivare i detta projekt.
- Birgitta påminde om nästa AW, som blir hos Elisabeth Gustafsson Lövgren den 29 november. Inbjudan finns på e-post och anmälan sker direkt till Elisabeth.
I dagens föredrag ville Professor Håkan Mellstedt att svara på frågan ”När kan vi bota all cancer?”.
En fråga, som många skulle vilja höra svaret på och också gärna få lite goda nyheter beträffande detta gissel.
Håkan Mellstedt är professor i onkologi på KS och har forskat i cancer i 50 år. Med illustrativa bilder och klara verba gav han oss en bra bild om vad som händer och vad som förväntas hända beträffande sjukdomen och dess behandling. Här en sammanfattning av hans presentation (hoppas jag förstått rätt?).
Cancer är ingen gåta. Det är en skada i arvsmassan. Det är en livsstilssjukdom. Mycket lite är ärftligt.
Överlevnadsgraden för de som fått cancer påverkas av ålder, utbildning, bostadsort, levnadsvanor och fysiska aktiviteter.
64000 svenskar insjuknar varje år och antalet ökar med ca 1% per år och är därmed den största folksjukdomen fn. 7 av 10, som insjuknar, är över 65 år. Överlevnadsgraden 10 år är 2018 ca 70%.
Cancer är definierad som en kronisk sjukdom av WHO. Det finns ca 200 olika typer av cancer. Testikel-, prostata-, bröstcancer har god överlevnadsstatistik. Lungcancer och bukspottkörtelcancer har låg överlevnadsstatistik.
Svensk cancersjukvård har god kvalitet. Medelvärdet för 5 års överlevnad för patienter ligger på 65% att jämföra med Polens motsvarande siffror som ligger på 47%.
För att få bra resultat i cancervården behövs tre saker
- Preventiva åtgärder
- Screening och vaccination
- Nya smarta läkemedel- precisionsläkemedel
Man har definierat 11 hörnstenar i cancerceller. Kan dess bromsas hindras cancerns utveckling. Cellgiftsbehandling kommer att försvinna på sikt och ersätts av precisionsläkemedel. Ledande forskningsområde inom cancerforskningen är barncancer. Idag är överlevnadsgraden för barn med cancer efter 30 år 85% mot tidigare ca 30%.
Som exempel på effekten av mer exakta läkemedel så har överlevnadsgraden för patienter med leukemi ökat till ca 80%.
En ny behandlingsmetod, som får Nobelpriset i år, är immunterapi. Denna tillämpas bl a på patienter med melanom och överlevnadsgraden har ökat från ca 20% till ca 60%.
Hur skall vi nå målet att kunna bota all cancer? Det finns 200 typer. Varje patient kommer att behandlas unikt och diagnosen ställs med hjälp av datorprogram, baserade på AI. Varje år tillkommer 10-15 nya precisionsläkemedel. Inom 25 år finns det således 250 sådana läkemedel. Läkarnas datorstöd utvecklas också löpande. Ergo, någon gång 2045-2050 kommer all cancer kunna botas!
Vad kostar cancern? 2013 kostade den 36 miljarder, 2040 beräknas kostnaderna bli 70 miljarder.
Cancerns plats som den största folksjukdomen kommer att tas över av neurologiska sjukdomar, som demens, Alzhiemer och liknande. På dessa sjukdomar forskas det betydligt mindre.
På några frågor gav Håkan följande svar-
- Man kan inte upptäcka cancer själv
- Harmoniska människor har ett bättre immunförsvar, som skyddar
- Strålning och kirurgi kommer att fortsatt vara viktiga behandlingsformer
Dagens vinlotteri vanns av Birgitta L-B.
Med Rotaryhälsningar
Lennart
OBS- Från den 1:a oktober slutar våra lösenord för inloggning på Djursholms RK Clubclubadmin att gälla. Inga problem med det- Logga bara in som vanligt med Din e-postadress men, istället för att lägga in Ditt lösenord, så klicka på ”Glömt lösenord” och följ instruktionen så kan Du skapa ett nytt eget lösenord direkt.
Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/
- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm
- och på Instagram: rotarydjursholm
Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.