President Eva hälsade välkommen till dagens möte. Även denna gång en strålande soldag.
18 egna medlemmar och 7 gäster inklusive föredragshållaren Magnus Ullman och två förare från Grannsamverkanbilen, var samlade till terminens näst sista möte.
Denna dag var det flera punkter på agendan innan föredraget.
- Carin C berättade att hon precis kommit från utdelningen av ett av våra skolstipendier. Det hade varit jätteroligt och han hade mött ett mycket stort gehör från lärare och elever. Dessa stipendier ger mycket bra PR för Rotary.
- Eva delade ut det nyskapade priset ”Rotarys eldsjäl. Diplom och pris gick till Richard Stiernfeld, en av initiativtagaren till Grannsamverkanbilen och en av dess flitigaste förare. Med två förare åker de runt i Danderyd de flesta dagarna i veckan i syfte att hålla kolla på vad som händer, förhindra brott och öka tryggheten för oss boende.
- Styrelsen har beslutat att samtliga Past President skall få Paul Harris Fellow- utmärkelsen. Hon kunde därmed ge PHF till Eva D för hennes tidigare presidentskap.
Så var det dags för föredraget. Magnus Ullman har berättat om sina böcker tidigare hos oss. Denna dag var det dags att berätta om den senaste boken ”Från Ivan den Förskräcklige till Putin den Förskräcklige”. En något vågad titel kan tänkas, om ryssen kommer.
Magnus intresse för historia väcktes tidigt och det blev också stort A i skolan. Bilder från det finska vinterkriget och från Catalinaaffären på 50-talet skrämde honom som ung. Värnplikten gjorde han på FRA och arbetet där med signalspaning och mycket annat har präglat hans syn på ryssarna. Rysskräcken har ju alltid funnits i Sverige, inte minst då man läser om rysshärjningar på ostkusten 1719. Som en parantes kan jag berätta att jag på 70-talet, kontaktades av en rysk attaché, som ville prata med mig. Jag var, minst sagt ovillig att träffa honom men efter kontakt med SÄK, gick jag med på ett möte. Det var en mycket trevlig man men det blev ett mycket kyligt möte och på en direkt fråga från mannen om varför jag var så avog, kunde jag bara svara ”Kom ihåg 1719”. En kommentar, som Magnus också fått av en rysk diplomat, som sade sig förstå svenskarna rysskräck efter att ha läst Magnus´ bok om justrysshärjningarna 1719.
Magnus nya bok vill visa hur Sverige och Ryssland varit i konflikt med varandra, egentligen ända sedan hedenhös. Sedan 1300-talet har det varit ett otal gränskonflikter. Först med Novgorod och flera ryska småstater. Den första gränsdragningen mellan länderna skapades vid freden i Nöteborg. På 1500-talet tog Moskva makten och Ryssland blev ett land och vid freden i Stolbova drogs en ny gräns upp. Ivan den Förskräcklige var verkligen förskräcklig. Han hade en arme av mördare, som slog ihjäl alla som Ivan inte gillade, oavsett skälen. Han var gift sju gånger.
Den första stora konflikten på 1700 talet var ”Det stora nordiska kriget” 1700-1721. I slutet av kriget och sedan Karl XII dödats så beslöt Tsar Peter att tvinga fram en freda genom att härja den svenska kusten. Inte för att erövra utan bara för att förstöra. Sju städer och mängder av byar, bruk och andar verksamheter brändes från Nyköping upp till Gävle. 20000 människor blev hemlösa och utan bärgning.
Nästa konflikter var Gustaf III krig 1788-90 och Finska kriget 1808-09, som slutade med att Sverige vid freden i Fredrikshamn förlorade Finland. Efter det har det blivit flera gränsjusteringar mellan Finland och Ryssland, den senaste på 50-talet efter andra världskriget.
På 1850- talet, i samband med Krimkriget, förstörde engelska flotta fästningen i Bomarsund på Åland.
Åland har sedan dess varit aktuell under Ålandskrisen 1917. Vid en folkomröstning valde 97% av ålänningarna ett de ville tillhöra Sverige men Nationernas Förbund bestämde annorlunda.
Utöver dessa händelser tog Magnus också upp hur Sverige bidrog till Oktoberrevolutionen genom att tillåta Lenin passera genom Sverige på sin väg från exilen till upproret i Petrograd. Han nämnde även attentatet i Krylbo 1941 där ett ammunitionståg sprängdes på en bangård. Det visade sig att det var engelska agenter, som ytförde detta och att tåget var lastat med tysk ammunition, avsett för de tyska styrkorna i Narviksområdet.
Vinlotteriet vanns denna gång (igen) av Dag J..
Nästa vecka är det sista mötet för terminen. Mats Fors kommer att berätta om Harald Edelstam ”Den svarta nejlikan”.
Birgitta påminde om Puttingtävlingen nästa onsdag den 13:e.
Med Rotaryhälsningar
Lennart
Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/
- och på Facebook: https://www.facebook.com/RotaryDjursholm
- och på Instagram: rotarydjursholm
Titta gärna också på klubbens Facebook- och Instagramgrupper där Margit m fl lägger upp bra bilder och intressant information om klubben och dess verksamhet.