Ett referat från lunchmötet 2017-10-27

söndag 29 oktober 2017

Lennart Nyh



Tf  President Dag hälsade denna något höstruskiga dag, 19 egna medlemmar och 7 gäster välkomna till dagens möte.

 

Dag hade sedan nöjet formellt hälsa vår nye medlem, Peter Markborn, välkommen till klubben och fästa rotarynålen på hans kavaj.

 

Nästa fredag är det höstlov och då är lunchmötet inställt.

 

Nils Ribbing påminde om besöket på Medeltidsmuseet den 22 november. Det blir en guidad visning och sedan går vi ut på någon trevlig krog i närheten för en gemensam måltid. Svitiod kommer också att bli inviterade. Ta gärna med respektive och/ eller vänner och bekanta. Anmälan sker till Nils eller Birgitta.

 

Sedan följde ett mycket intressant men också skrämmande föredrag. Monica Renstigberättade med utgångspunkt i en bok hon skrivit tillsammans med Stefan Fölster m fl ”Den sjuka vården del 2”.

Monica är civilekonom och också utbildad journalist. Hon är granskande journalist och hon vill gärna att offentliga resurser används rätt. Hon är också ordförande i Utbildningsnämnden i Danderyd för Liberalerna.

 

Föredraget innehöll en hel del statistik och det var vad den visade, som var mest skrämmande.

Sjukvårdens problem sammanfattade Monica som vi har hyfsad kvalitet i vården men extremt lågt resursutnyttjande. Vi går minst till doktorn i hela världen men har näst flest läkare per capita.

11% av BNP går till hälso- och sjukvård. Vi har minsta antal patientbesök per läkare, 864 besök. Detta att jämföra med Korea och Japan som har mer än 6000 patientbesök per läkare och år.

I Sverige hade man 28 miljoner patientbesök 2015. Det ger 3.8 besök per läkare och dag. 1975 var den siffran 9 besök per dag. Läkare på sjukhus tar emot 1,9 besök per dag! Som Monica beskrev det, läkarna är systemets fångar. Det är ett gigantiskt organisatoriskt problem.

 

Länder med högre produktivitet, som Korea och Japan, har inte sämre kvalitet i vården. Detta enligt OECD. Sverige ligger lägst i patientupplevd kvalitet.

 

Stockholm har dubbelt så hög produktivitet som Västerbotten. Privat sjukvård har högre produktivitet än offentlig. Jämförelser med motsvarande sjukhus i USA och Sverige visar att en amerikansk läkare har 80% patienttid medan en svensk har 20 %! Vi skulle kunna nå samma siffror också men det finns systemproblem. Ett är effekten av läkarnas jourer. Som exempel. En läkare som gör 4 helgjourer under ett år kan tillgodoräkna sig 200 timmar kompledigt. Gör vederbörande 10 jourhelger under ett år blir kompledigheten 1000 timmar, vilket motsvarar 6.8 månaders ledighet.

 

Statistiken visar att en sjukhusläkares arbetstid typiskt fördelar sig på 28% direkt patienttid, 31% indirekt patienttid. Övrig tid använd för möten, kommunikation, utbildning o dyl.

 

Vad kan man göra åt detta. Monica föreslår-

- Vården behöver omorganiseras (lägg ned landstingen- min personliga kommentar).

- Skapa fler men mindre vårdenheter

- Fler privata aktörer

- Särskilda vårdcentraler för kroniker och folksjukdomar

- Mer digitalisering t ex Doktor i mobilen, Videobesök hos doktorn o dyl

- Varje vårdcentral åläggs att träffa alla personer, som är listade hos dem

 

Vinlotteriet vanns denna gång av Bengt Wallander.

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/