President Ewa hälsade 24 egna och 10 gäster välkomna till dagens möte. Det blev något stökigt innan alla fått plats i denna tillfälliga lokal. Detta parat med ett stort intresse för dagens föredrag och också trevligt att träffas efter en lång sommar gjorde att det blev lätt kaotiskt. Men det löste sig och maten var bra, som vanligt. Föredraget höll också vad det lovade.
Ewa hade egentligen bara ett budskap och det var att köp inte på Dig för många lunchkuponger för arbete pågår med att skaffa ny lokal för våra möten.
Kristofer Erlandsson äskade ordet för att berätta att han, från distriktet, hade uppdraget att behänga Claes Malmsten med en utmärkelse. Claes, något förvånad, blev således försedd med en PHF med en safir för sin långvariga insats för Distriktet. Som Kristofer uttryckte det, Claes förkroppsligar begreppet Rotarian. Kristofer berättade också att han med hustru, kommer att vara med på festen på Slottet den 30 september. Birgitta påpekade också att det finns fortfarande möjligheter att anmäla sig genom att kontakta Birgitta eller Margit.
Så var det dags för dagens föredrag. Carl- Ove Hofman- Bang berättade om den bok han tagit fram i samarbete med Samfundet Djursholms Forntid och Framtid.
Carl Ove är uppvuxen i Djursholm på Burevägen. Då var det vanligt att man hyrde ut delar av sina stora hus för att dryga ut inkomsterna. Han intresserade sig tidigt för husen i grannskapet. Flera villor brann på 50-talet bl a Villa Fredriksborg och hus på Väringavägen och Burevägen. Djursholms övergivna restaurang brändes ned av brandkåren. Sina yrkesverksamma år tillbringade Carl Ove i IT-branschen bl a på Texas Instrument, Eriksson och Reuter. Hans stora intressen är hus- och släktforskning och han skapar hemsidor för att hantera det som kommer fram.
Sedan en kort återblick på Djursholms historia med villastadsidén, som Henrik Palme skapade efter en resa till USA 1888. Djursholms AB bildades 1896. Redan 1891 hade 56 tomter sålts. I början byggdes även ”Profvillor” som demohus. Palme tog med sig hela konceptet med husritningar, planer, finansiering och allt till Djursholm. Hans idé var att skapa ett samhälle för ”vanliga” människor, men så blev det förvisso inte.
Car- Ove har, i sin bok, koncentrerat sig på perioden 1896-1915. Flera kända arkitekter intresserad sig för Djursholm. Erik Lindroth var en, som bl a byggde om Djursholms Slott. Rudolf Arborelius ritade bl a Villa Mittag-Leffler.Rudolf Enblom ritade ett 50-tal villor i staden. Fredrik Liljekvist ritade ett femtontal villor i Djursholm men även Djursholms Kapell och Dramaten. Axel Viktor Forsberg lanserad ”schweizeristilen” i Djursholm.
Carl- Oves inspiration kommer från ett stort historiskt intresse för Djursholm men också från en bok från 1942 ”Stor-Stockholms villastäder i ord och bild”. En viktig utgångspunkt för hans arbete är en karta från 1896.
Bokprojektet har tagit tre år att slutföra. Mycket forskning ligger bakom alla uppgifter, som samlats in och samlats i databaser. Källorna för detta arbete har varit flera. Lantmäteriet har t ex information om ägare från 70-talet och framåt. Av 2500 villor i Djursholm har ca 600 klassats som omistliga eller intressanta. Före 70-talet får man gå till Riksarkivet för att får veta om ägare. Andra källor har varit adresslistor, telefonkataloger, villakalendrar, ritningar, lokala kartor och bilder. Personer kan man söka bl a i ”Svenskt porträttgalleri”, som gavs ut fram till 1913, och i ”Sveriges dödbok”, som ges ut fortfarande. Lokala tidningar och Djursholmslitteratur är andra bra källor.
Carl Ove avslutade med att berätta att han nu arbetar på en ny bok som skall heta ”De värdefullaste villorna i Svalnäs” Man kan också få veta mer genom att gå in på hans hemsida carlshouse.se.
Vinlotteriet vanns denna gång av Bertil Gylling.
Med Rotaryhälsningar
Lennart
Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/