Ett kort referat från lunchmötet 2017-04-28

söndag 30 april 2017

Lennart Nyh



President Dag hälsade välkommen och kunde konstatera att solen åter lyser över vår närvaro vid klubbens möten. Av alla mötesfredagar i år har solen varit frånvarande endast vid två tillfällen.

 

Hans E presenterade de 10 gästerna. Med 19 egna medlemmar var vi således 29 på plats för att höra dagens föredrag. Ämnet var uppenbarligen mycket intressant.

 

Sedan över till dagens informationspunkt. Dag tog då upp-

- den 10/5 är det uppstart för stockholmsklubbarnas Mentorprojekt

- bildandet av en RK i Järvaområdet är nu avslutad och klubben har haft sina första möten

- DG har följt upp medlemsutvecklingen i distriktet. Medlemsntalet har minskat med 1% dvs med 30 medlemmar under ett år.

- den 6/5 har Rotary Peace center sitt Annual Seminar i Uppsala. Man kan fortfarande anmäla sitt deltagande.

Dag vill också slå ett slag för all information, som finns att hämta från Rotarys olika webbkanaler. Om problem kontakta gärna Lennart så hjälper jag till att komma in på dessa.

 

Så var det dags för Mats Peres att berätta om ”F19, flottiljen som inte fanns”. Men visst fanns den, men bara en kort tid. Den sattes upp i januari 1940 och lades ned några månader senare då fred slöts mellan Finland och Sovjet.

 

Finland blev självständigt 1917. !939 startade Vinterkriget. Ryssarna trodde det skulle bli ett enkelt företag men finnarna försvarade sig mycket tappert mot övermakten. Finland fick också en hel del hjälp från bl a Sverige. Svenska Frivilligkåren hade över 8000 soldater stridande på finsk sida. Finska Flygvapnet hade drygt 200 flygplan då kriget startade men de flesta var dock omoderna. F19 sattes upp på en hastigt ordnad flygbas på isen utanför Kemi. I flottiljen ingick ca 250 personal. Flygplanen var 12 st Gloster Gladiator, ett dubbelvingat jaktplan och 5 st Hawker Hart, ett dubbelvingat lätt bombplan. Den 10 januari var allt på plats och två dagar senare var man operativa och kunde utföra de första flyguppdraget. Vintern var mycket kall och de ställdes stora krav på personalen att hålla planen i luften. Under den korta tiden flottiljen var operativ till fredsslutet 13 mars, hann man med att utföra 5800 uppdrag. Tolv ryska plan sköts ned. De egna förlusterna blev 6 plan och tre stupade flygare.

 

Totalt förlorade Finland i Vinterkriget 23000 stupade och 42000 skadade. Tar man med förlusterna i Fortsättningskriget, förlorade Finland 55000 i stupade soldater. Men man kunde behålla sin självständighet!

 

Kemi var F19s huvudbas men man satte också upp framskjutna baser längre österut för att kunna förlänga tiden i luften över fienden. Två svenska flygare blev tillfångatagna av ryssarna och fick utstå hårda förhör och tortyr i händerna på ryssarnas beryktade NKVD.

 

Finska flygplans nationalbeteckning under kriget var en blå swastika på vit botten Denna symbol hade inget med nazismen att göra utan härstammar från grundandet av finska FV, som gjordes då Erik von Rosen skänkte ett första plan till Finland.

 

För ett antal år sedan fanns det 20 flygflottiljer i Sverige, de flesta uppsatta under 40-talet, idag har vi tre! Det kan dock noteras att de 12 jaktplan Sverige skickade till Finland utgjorde en tredjedel av det svenska jaktflyget vid den tiden.

 

Vinlotteriet vanns denna gång av Ulf D.

 

Med Rotaryhälsningar

Lennart

 

Titta gärna på vår hemsida http://www.rotary.se/djursholm/home/